Thursday, May 5, 2011

♫♫ ♫٩(●̮̮̃•̃)۶kasih ibu ku . . . .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

hai kawan2 . . akak2 . .  abang2 . .  makcik . .  pakcik . .   heeee . . . .  dah makan tak  ? ? fai dah mam dah tdi . .  ibu masak nasi lomak . .  haaa . .  makin sumil lah oden bila gonap sebulan nnti dok umah ni . . hehehe . .  ada ayam goreng tepung lagi . .  pehhhhhhh . . . .  sila kesat air liur tu . . . .  dah meleleh uh . .  fai tahu uh . .  hehehehe . .  ( gurau saja ) . . . . sambung lagi i  minum air barli yg sejuk . .  pehhhh . . . sedap tau . .  sehat lagi untuk badan . .  sebab beras barli uh bagus untuk pundi kencing kita . .  ibu kate . . .  heeeee . . .  semua ibu . . . ibu . .  dan  ibu . . .  sayang ibu . . . 

ok . .  balik pada tajuk . .  semua orag tahu . . bulan 5 ni . .  SAMBUTAN HARI IBU  . . . .  KAN2 . .  dalam masa yg sama sambutan hari guru gak . .  hehehe . . . tp IBU lagi penting . .  kedua baru guru . .  maaf cikgu2 ku . .  heeee . . .   ok . . .  aku sebagai anak sulung . . .  so aku lah yg pertama wat ibu bergelar ibu . .  heee . .  dilahirkan secara normal . pada 4ogos . .  di hospital daerah pontian . . .  ibu lah yg membawa ku kemana2 saja . .  sehingga 9bulan . .  peritkan . .  kita try angkat bakul kain yang ringan2 pon jenuh gamaknye . .  cuba bayangkan ibu2 yg mengandung . . .  aku sebagai remaja wanita . .  yg pada satu hari nnti akan mengalami situasi ini juga . .  insyaAllah . . berkata menggunakan hati dan akal . . .  jadi . . .  kita perlu renung2kan dri sekarang .  . . .  aku dah banyak sakitkan hati ibu . . .  dengan keputusan2 exam yg punah2 berlaka . .  hmmmm . .  itu belum bila disuruh dan tak wat2 . .  itu dulu . .  aku dulu jahat . . . tp sekarang . alhamdulillah dah menyenangkan hati ibu dan abah dah . . . 

jasa ibu . . .  banyak sangat2 . .  nak kira pon tak larat rasanye . . .  time aku kat sekolah teknik . .  tiap2 minggu ibu n abah datang . . ibu masti bawak makan sedap2 . . .  bila aku call . .  cakap nak makan ni . . ni. . ni . .  nnti ibu nsti masakkan . .  ibu ironkan baju aku . .  dulu aku pemalas . .  kawan2 aku kate aku ni manje sangat . .  so what . heee . . lepas teknik dah tamat . .  masuk U pula . .  bila dah dok jauh . .  3bulan sekali baru jumpe . .  itu pon tak tentu . .  telefon jek lah harapannye . .  hello2 . .  bila aku cakap ku nak balik . .  dalam seminggu uh . .  msti ibu abah call . .  tanye . pasal tiket . . balik ma sape . .  risau . .  anak pempuan tunggal . . heee . .  aku ni balik sebeb nak makan jek . .  bila aku nak blik aku akan cakap ..  along nak makan itu ini ibu . heee . .  nnti bila balik . .  ibu mesti masakkan . . .  ada sekali aku kate nak makan sambal kacang ma nasi impit . .  ibu masak lodeh . . sambal goreng febret aku . .  rasa cam raye time uh . .  aku balik u bawak lagi lauk uh . .  sedap weh . . . ibu kalau masak mmg terbaik . . lagi2 nasi ayam . .  memang tak da tandingnye . .  bila makan kat luar . .  adik2 aku suka oder nasi ayam . bila time abah rasa, abah kate " NASI AYAM IBU AWAK LAGI SEDAP " tp mmg betul pon . .  sedara2 aku da kate sruh niaga buka kedai . . hehehehe . .  . belum masanye lagi . . .  bnyak sebenarnye yg nak disharekan kat blog tercinta aku ni . . .  tp . .  biarlah ada didalam ingatan sahaja . . . . 

untuk kawan2, sahabat2 yg sudah ketiadaan ibu tersayang . .  sabar ye . . Allah lagi sayang mereka . .  doakan semoga rohnye aman disana . . .  bagi mereka yg ada ibu . .  hrgailah mereka . .  tak semestinye dengan hadiah . .  tp cukup sekadar pelukan, ciuman dan ucapan "TERIMA KASIH IBU " . . jadilah anak yg baik . . tak semestinye terbaik . . .  berusaha sikit2 untuk menyenangkan hati beliau . . 

fai ada pesanan . . .  dulu fai ada join motivasi ni . . dan penceramah uh kate . . .  "PELUK DAN CIUMLAH PIPI DAN DAHI IBU ABAH MU SELAGI MEREKA MASIH ADA " agak2 korang faham tak maksud dia  . . . mula2 fai pon tak faham..tp penceramah uh terangkan . . .  dia kate . .  selagi ibu abh kita ada .  ciumlah puas2 pipi dan dahi ibu abah kita .  sebab bila nnti mereka dah takda .  kita akan dapat cium sekali jek sebelum di masukan dalam kubur . .  lepas dari fai dengar penceramah uh cakap cam tu. . .  fai terus buat .  sampai kehari ni . .  fai tak malu . .  .malah fai bangga melakukannye . sebab tak semau org boley buat . .fai tahu ada sesetengah org akan malu . . fai rasa tak perlu malu. . .  sebab mereka adalah IBU ABAH KITA . .  ma pakwe makwe tak malu pula..apakah??? 

cukup panjang entry kali ni . . .  sesuai dengan tema . .  fai sertakan sekali lagu KASIH IBU dri BURN AF . . . . . . HARI JADI IBU 12 MEI . . .  


selamat hari ibu & selamat hari lahir 

PUAN RUHAYAH ABD RAHMAN



sweet kan ibu ma abah . . . 
dah 20tahun mereka bersama. . . 
alhamdulillah.. 
^^,



wasalam..
^^,

7 comments:

cikida said...

selmat hari ibu kepada mama fai..semga fai dpt jdi ank yg solehah k..amin..bestnye mak msk nasi ayam ye..=) gmbr sweet sgt..=)

faidah misnan said...

amin2 . . thanks cikida . . .
:)

kakngah said...

selamt hari ibu utk mama yer..
& happy bufday jugak.
kem salam kat mama k...

Ini Kisah Tia said...

takde mak , takde lah kita kan ;)

faidah misnan said...

kakngah . .thanks kak.. :)
insyaAllah..nnti fai sampaikan salmnye ye.. :)

faidah misnan said...

cik tia . . . betul2 . .sayang ibu ketat2.. :)

zeeLa-AtiE said...

hye..
new here ;)
follow me back ye..
btw kite doakan ibu n ayah dia bahagia n sihat sihat selaloo...amin;)