Sunday, July 3, 2011

9 nafsu 1 akal VS 1 nafsu 9 akal . .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

hai korang semua . . ok . .  lamekan fai tak update blog . . heee . .  lagi malas . . dan mood lagi kearah angry bird .. . heee . syok wehhh main nye . . .  lagi2 kalau pass . . puas rasanya dapat bunuh pig2 uh . . hahaha . .  saje hilangkan bosan . . ok selepas lama mendiam kan diri .  . . kini muncul dengan entry yg rasanya dah formal kot . . .  tp sejak dua menjak ada perkara berlaku disekeliling fai . . dan terdetik untuk buat entry mengenai ini. . . dan mana datangnya kata2  " LELAKI MEMPUNYAI 9 AKAL DAN 1 NAFSU MANAKALA PEREMPUAN ADA 1 NAFSU DAN 9 AKAL " sebenarnya fakta itu adalah daripada kisah2 interaksi pada zaman Rasulullah dahulu | sumber | . . tp fai geram kenapa lelaki da 1 nafsu tp kadang2 macam ada 9 nafsu dan dia tak boley nak kawal . .  dan dalam masa yg sama ada 9 akal tp masih juga tak boleh berfikir dengan baik . .  fai bukan nak salahkan org lelaki . . sebab fai ada abah , adik . .  dan mereka lelaki . . . dan kita tak boleh nak salahkan semua lelaki 100% disebab salah lelaki lain kan . .? ? ?  tp sesuai dengan peribahasa " kerana nila setitik rosak susu sebelanga " fai ada baca paper ari uh . .  disebab kan teman lelakinya yang curang so dia cop semua lelaki ni jahat . .  tak kalah juga dengan disebabkan teman wanitanya curang . jdi dia cop semua pempuan ni jahat . . .  ini lah kehidupan . .  
  
firman Allah dalam surah At-Tin, ayat 4 yang bermaksud :
" Sesungguhnya kami telah menjadikan manusia itu sebaik-baik kejadian "



fai kesian tgok seorang hamba Allah ni . . dia sangatlah baik . . .  tp kenapa pasangan dia buat perkara yang tak baik kepada dia . . di dalam sesuatu perhubungan ada buruk dan baiknya . . . kenapa ada yang pasti dihadapan tp hendak juga mencari yg lain . .  manusia tak pernah puas . . apa pun hidup perlu diteruskan . . .  Allah sentiasa bersama orang2 yang benar . . 


p/s : entry ini ditaip kerana sedih dengan keadaan kawan fai . .  dia tak cerita . . .  tp kawan baik dia yg cerita ma fai. .bukan niat nak memperburukkan kawan sendri . . tp mengambil ikhtibar apa yg berlaku disekeliling kita .  kawan baik dia pon serbasalah . .  kesian dia . .  wahai kaum Adam . .  jangan lah sakitkan hati kaum Hawa . .  dan kaum Hawa . .  jangan lah sakitkan hati kaum Adam . . . hidup tak selau diatas . . . ingantlah . . .  ! ! ! ! to my dear friend . . fai harap kamu kuat . . jgn mengalah dan menyerah . . .  ok . >.<

** maaf sekiranya fai ada salah . .  tegurlah fai kalau ada yg salah . . .tp berharap dengan cara yg baik . .  fai boleh terima . .  sekian . .. . 

2 comments:

Zackey @ Unic Skate said...

tapi yg masalahnye...keluar je rumah ramai dah perempuan pakai baju tapi terlanjang...macammane nak tahan nafsu tu... :)

faidah misnan said...

tepuk dada tanya iman . . .
kalau iman kuat mesti dpt lawan punye . . .
peace . . ('',)v